Ask HiltiKysyWebinaaritArtikkelit
Ask Hilti

Kantavien profiilipeltien kiinnitykset

5 kuukautta sitten

Hilti kiinnitysjärjestelmät

Profiilipelti

111

Kantavat profiilipellit  

Kantavat profiilipellit kuuluvat rakennustekniikan kylmämuovattuihin rakenneosiin, jotka valmistetaan kylmämuokkaamalla pinnoitetusta ohuesta teräslevystä. Niitä käytetään erityisesti liike- ja teollisuusrakennusten sekä hallien kattorakenteissa jäykistävänä osana niiden alhaisen painon ja kuormankantokyvyn vuoksi. Kantavana rakenteena profiilipeltejä voidaan käyttää myös välipohjissa, vesikatoissa ja seinissä sekä betonivalumuottina. Profiilipellin kantavuus perustuu sen aaltomaiseen muotoon ja niitä löytyy usealla eri profiililla. Rakennushankkeessa profiilipelti on kustannustehokas ratkaisu, sillä levyjen asentaminen on nopeaa ja helppoa. 


Erilaiset kiinnitykset profiilipeltien kanssa

Tyypilliset kiinnitykset profiilipeltien kanssa ovat erilaiset tukikiinnitykset, limitys- ja jatkoskiinnitykset sekä liittorakenteessa leikkausvaarnojen kiinnitykset. Tukikiinnityksessä profiilipelti kiinnitetään sitä tukevaan teräsrakenteeseen, jolloin kiinnike lävistää ensin profiilipellin ja kiinnittyy paksumpaan teräkseen. Limitys- ja jatkoskiinnityksissä profiilipelti kiinnitetään toiseen profiilipeltiin silloin kuin ei olla tukirakenteen kohdalla. Tarkoitus on yhtenäistää profiilipeltikaistaleista yhtenäinen rakenne. Lisäksi voidaan tehdä kiinnityksiä päittäislimitykseen, sivuttaislimitykseen ja niveljatkokseen riippuen siitä, kuinka ja miten paljon profiilipellit limittyvät päällekkäin. Profiilipeltejä käytetään myös liittorakenteissa, jolloin leikkausvaarnat kiinnitetään tukien kohdalle, mikäli liittolevyissä ei ole niitä valmiina. 


Ergonomiset kiinnitysjärjestelmät eri sovelluksille tehostavat työskentelyä

Kiinnitysjärjestelmän ratkaisuissa Hilti panostaa tehokkaan ja nopean kiinnitystavan sekä ensiluokkaisen kiinnikkeen lisäksi erityisesti järjestelmän ergonomisuuteen. Profiilipeltien kiinnitykseen on olemassa kaksi erilaista, tehokasta ja käyttäjäystävällistä kiinnitysjärjestelmää: tukikiinnityksiin panosnaulainjärjestelmä DX 9 ENP ja limityskiinnityksiin pystyruuvaustukijärjestelmä SDT 9. Molemmat järjestelmät mahdollistavat työskentelyn pystyasennossa ja käyttävät nauhoitettuja kiinnikkeitä, jolloin työskentely on vaivatonta ja nopeaa. DX 9 ENP panosnaulainjärjestelmä käyttää ammuttavia X-ENP profiilipeltikiinnikkeitä ja SDT 9 ruuvausjärjestelmä järjestelmä itseporautuvia ruuveja

TUKIKIINNITYKSET SUORAKIINNITTÄMÄLLÄ X-ENP PROFIILIPELTIKIINNIKKEELLÄ

Kun profiilipelti kiinnitetään metalliseen tukirakenteeseen, puhutaan tukikiinnityksistä. Hilti X-ENP on erityisesti profiilipeltien kiinnitykseen suunniteltu naula, joka soveltuu panoskäyttöisiin DX 76 ja DX 9 ENP naulaimiin. Panoskäyttöiset naulaimilla asennus on erittäin nopeaa ja niiden korkea suorituskyky mahdollistaa kiinnittämisen myös erittäin korkealujuiseen teräkseen.

Suorakiinnitysjärjestelmän edut
> erittäin nopea asennus
> aikataulun nopeutuminen
> työturvallisuus
> ergonomia
> tyytyväiset urakoitsija
> laaja tekninen data ja hyväksynnät

 

X-ENP naulalla on ETA-hyväksyntä ja sillä on näin myös CE-merkintä. Naula muodostuu kahdesta kuperasta aluslevystä, jotka pitävät profiilipellit paikallaan ja absorboivat ylimääräisen ampumisesta syntyvän energian. X-ENP on suunniteltu tunkeutumaan mahdollisimman hyvin korkealujuus teräkseen ja tarjoamaan mahdollisimman tehokkaan ja luotettavan kiinnityksen.  

X-ENP naulat eivät tarvitse esiporausta, vaikka alusmateriaali olisi paksumpaakin terästä ja oikea asennus on helppo tarkistaa naulalaatikon mukana toimitettavalla mitalla. Profiilipellissä kiinnitykset tehdään mahdollisimman keskelle uraa. Reunaetäisyys levyn päässä on 20 mm ja naulojen keskinäisetäisyys pituus eli uran suunnassa on 45 mm. Mikäli joudutaan kiinnittämään vierekkäin kaksi naulaa, on näiden välinen etäisyys vähintään 20 mm.


Alusmateriaalin paksuus vaikuttaa X-ENP naulatyypin valintaan. Mikäli kiinnitys tapahtuu ohueen teräkseen (paksuus välillä 2,7-6 mm), on kiinnitysjärjestelmänä DX 76 naulain ja X-ENP-2K naula. Mikäli alusmateriaalin paksuus on yli 6mm voidaan DX 76 naulaimen lisäksi käyttää tehokasta ja ergonomista DX 9 ENP naulainta yhdessä X-ENP 19 naulan kanssa. X-ENP 19 nauloja löytyy kolmea eri tyyppiä: yksittäiskiinnikkeenä sekä nauhoitettuna MX versiona DX 76 naulaimeen ja MXR versiona DX 9 ENP naulaimeen.




Kiinnitys paksuun teräkseen: X-ENP-19

Kun alusmateriaalin paksuus on ≥ 6 mm, käytetään kiinnikkeenä X-ENP-19 naulaa. Tällöin voidaan kiinnittää 0,63-4 mm paksua profiilipeltiä. Kiinnityksen karakteristinen kapasiteetti kasvaa kiinnitettävän profiilipellin paksuuden kasvaessa, kun alusmateriaali on riittävän jäykkä eikä näin rajoita kapasiteettia. Karakteristinen vetokapasiteetti on 8,8kN ja leikkauskapasiteetti 8,6kN 1,5 mm paksulle profiilipellille. Mikäli kiinnitetään epätasaisesti kuormittuvia metalliprofiileja, kuten esimerkiksi otsapintoja, niin karakteristiset arvot sekä vedolle että leikkaukselle ovat hieman maltillisemmat.

Teräkseen kiinnittämisessä alusmateriaalin lujuus on merkittävässä roolissa ja kiinnityksiä suunnitellessa tulee kohteen alusmateriaalin teräsluokka olla selvillä. X-ENP 19 naula kattaa kokonaisuudessaan kattaa S235, S275 ja S355 teräkset. Lisäksi soveltuvuusalue kattaa myös osittain korkealujuusteräkset S420, jonka lujuus on 500-660 N/mm2 (pohjamateriaalin paksuus noin < 12 mm) ja S460, jonka lujuus on 550-720 N/mm2 (pohjamateriaalin paksuus noin < 11 mm), joihin perinteinen ruuvaaminen on usein hyvin haastavaa.


Kiinnitys ohueen teräkseen: X-ENP-2K

Kun alusmateriaalin paksuus on ≤ 6 mm käytetään kiinnikkeenä X-ENP-2K naulaa, jolla voidaan kiinnittää 0,63-2 mm paksua profiilipeltiä. X-ENP-2K naulan karakteristiseen kapasiteettiin vaikuttaa alusmateriaalin paksuus eli ohuemmassa teräksessä (3-4 mm) leikkauskapasiteetti kasvaa kiinnitettävän profiilipellin paksuuden kasvaessa vetoarvon pysyessä samana. Kun alusmateriaali on paksumpaa terästä kasvavat sekä leikkaus- että vetokapasiteetti kiinnitettävien profiilipeltien paksuuden mukaan jopa yli 8 kN:iin.

LIMITYSKIINNITYKSET RUUVAAMALLA ITSEPORAUTUVILLA RUUVEILLA

Limityskiinnitykset eli profiilipeltien kiinnitykset toisiinsa ilman tukirakennetta tehdään ruuvaustekniikalla hyödyntäen itseporautuvia ruuveja. Tällöin pystytään käyttämään myös ergonomista SDT 9 pystytukijärjestelmää.

Hilti ruuvit

Hiltin ruuviportfolio on hyvin laaja ja ruuveja on saatavilla sekä sinkittynä, että ruostumattomasta teräksestä (A2/A4). Itseporautuvilla ruuveilta löytyy ETA-hyväksyntä ja pidempiä ruuveja voidaan myös hyödyntää runkokiinnityksissä. Limitys- tai jatkoskiinnityksiä suunnitellessa tulee ottaa huomioon ruuvin pituus, sillä tunkeumapituus määrittää tartuntakestävyyden.   Alla olevassa taulukossa on esitetty SDT 9 järjestelmän yleisimmin käytetyt ruuvit ja niiden sovellukset.


Ruuvien nimeämisessä noudatetaan logiikkaa, josta käy ilmi niin sovellus kuin toiminnallisuus, mahdollisen aluslevyn tiedot, porauskapasiteetti, materiaali sekä ruuvin yleiset mitat.

Hyödyllisiä linkkejä:

Ovatko profiilipeltikiinnitykset ajankohtaisia projektillasi?

Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijapalveluumme tai oman alueesi Hilti-insinööriin ja katsotaan miten voimme tukea sinua parhaiten.

Hilti Insinööripalvelut
0207 999 350
insinoorit@hilti.com
ask.hilti.fi


No comments yet

Be the first to comment on this article!

Content is loading