Ask HiltiKysyWebinaaritArtikkelit
Ask Hilti

Hilti Firestop for BIM

noin vuosi sitten

Palokatkojen suunnittelu- ja mallinnustyökalu MagiCAD for Revitissä

Palokatkot,Reikävaraukset,tuoteoptimointi,MagiCAD for Revit,Tietomallinnus

402


HILTI FIRESTOP FOR BIM MALLINNUSTYÖKALU mahdollistaa nopean ja tehokkaan tavan palokatkoratkaisujen määrittämiseen ja mallintamiseen. Työkalun avulla suunnittelija pystyy hyödyntämään projektilta saatavia lähtötietoja ja automaattisesti optimoimaan reikävarauksia valittujen palokatkotuotteiden perusteella. Mallinnustyökalu on saatavilla Revit-ohjelmistossa, johon on asennettu MagiCAD for Revit. Työkalun avulla mallinnus ja suunnitteluprosessi onnistuu saumattomasti sekä lopputuloksena toteumamalli tietosisältöineen helpottaa budjetointia sekä dokumentointia. Työkalun käyttämisen edut: 

  • Tehokas sekä turvallinen suunnittelu ja palokatkojen mallintaminen
  • Saumaton reikävarausten optimointi osana suunnitteluprosessia
  • Määrälaskenta sekä volyymilaskenta palokatkotuotteista - helpompi ja realistisempi budjetointi
  • Palokatkosuunnitelma digitaalisesti tietomallipohjaisesti sekä toteumamalli tietosisältöineen

Haasteet palokatkojen suunnittelussa ja toteutuksessa

Idea mallinnustyökalusta ja sen kehittämisestä syntyi asiakaskeskustelujen pohjalta, kun pohdinnan keskiössä olivat palokatkosuunnitteluun liittyvät haasteet rakennusprojektissa. Palokatkosuunnitelma laaditaan tyypillisesti liian myöhäisessä vaiheessa, jolloin ongelmia syntyy esimerkiksi reikävarauksien kanssa. Suunnitellut reiät eivät välttämättä ole optimaalisia palokatkosuunnittelun näkökulmasta tai pahimmassa tapauksessa jopa toteutuskelvottomia. Haasteita syntyy erityisesti yhdistelmäläpivientien kohdalla, kun paljon erilaista tekniikkaa viedään samasta aukosta läpi. Yhdistelmäläpiviennit ovat tyypillisesti hankalia toteuttaa suppeampien hyväksyntöjen takia ja ovat yksi merkittävä tekijä toteutusvaiheen haasteisiin kuin myös kustannusten kasvuun. Myöskin kustannusten ennakointi ja palokatkoihin budjetoitava osuus tulee haasteeksi näistä syistä.

Parhaimpaan lopputulokseen päästään, kun palokatkosuunnittelu tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa talotekniikkasuunnittelun ja paloteknisen suunnittelun yhteydessä. Etukäteissuunnittelun tukeminen ja reikävarauksiin vaikuttaminen jo suunnitteluvaiheessa tehostaa palokatkosuunnittelua kuin myös toteutusta ja lisää kustannustehokkuutta. 

Tietomallipohjainen palokatkosuunnittelu

Tietomallinnus on kasvattanut merkitystään viime vuosina, jolloin myös tarve palokatkojen mallintamiselle osana BIM prosessia on tunnistettu. Palokatkojen tietomallinnus nähdään tarpeellisena niin suunnittelun kuin myös tietomallien hyödyntämisen näkökulmasta osana rakennusten elinkaaren aikaista ylläpitoa ja kiinteistönhallintaa. Tietomallinnus on jo pitkään ollut osa Hiltin suunnittelupalvelua erityisesti tekniikkakannatuksiin liittyen. Innovatiivisena toimijana Hilti lähti kehittämään työkalua, jolla pystytään yksinkertaistamaan niin tietomallinnusprosessia kuin taklaamaan palokatkosuunnitteluun liittyviä haasteita.

Asiakaskeskustelujen pohjalta tahtotilana oli kehittää työkalu, joka olisi aidosti käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen ja istuisi työnkulullisesti mahdollisimman hyvin LVIS- ja rakennesuunnitteluprosessiin. Myös reikävarauksien optimointi nähtiin tärkeäksi elementiksi, jolla pystytään konkreettisesti tehostamaan palokatkosuunnittelua ja vaikuttamaan positiivisesti koko rakennusprojektin kulkuun. Palokatkotuotteiden BIM objekteissa haluttiin panostaa geometrian lisäksi erityisesti tietosisältöön. Objektien sisältämä tieto, oikeassa formaatissa tukee esimerkiksi palokatkosuunnitelman pohjapiirustuksen automaattista laatimista ja palokatkotuotteiden volyymilaskentaa.

Hilti Firestop for BIM – miten se toimii?





Hilti Firestop for BIM on Revit-projekteilla toimiva lisäosa MagiCAD for Revit käyttäjälle. Käynnistettäessä työkalu tuo automaattisesti valituilta projektin reikävarauksilta läpivientiin liittyvät tiedot rakenteesta ja läpimenevästä tekniikasta, joita palokatkoratkaisujen määrittämiseen tarvitaan. Projektilta tuodun tiedon perusteella valintatyökalu tarjoaa läpivientiin 1-3 toimivaa ja ETA-hyväksyttyä vaihtoehtoa, joista käyttäjä voi valita projektilleen käyttökelpoisimman tai toteutukseltaan parhaiten soveltuvan ratkaisun. Valintatyökalun helppo käyttöliittymä ja visuaaliset kuvat yksinkertaistavat ja nopeuttavat valintaprosessia.



Tuoteobjektien lisääminen projektille onnistuu yhdellä painalluksella. Samalla Hilti Firestop for BIM automaattisesti mukauttaa eli optimoi reikävarausten kokoa valittujen palokatkotuotteiden perusteella. Reikäkoot saadaan jo suunnitteluvaiheessa kohdilleen niin, että palokatkot pystytään toteuttamaan järkevästi. Lisätyt objektit sisältävät tarvittavan tiedon palokatkosuunnitelman laatimiseen, kuten tuote ja palokatkodetaljitunnuksen, kuin myös määrälaskentaa ja budjetointia tukevat objektikohtaiset määrä- ja volyymitiedot. 

Saumaton suunnittelu ja mallinnusprosessi

Tietomallinnuksen kasvava merkitys osana suunnitteluprosessia kuin myös rakennuksen elinkaaren aikaista kiinteistönhallintaa on herättänyt tarpeen myös palokatkotuotteisen tietomallintamiselle. Hilti Firestop for BIM mallinnustyökalu tukee palokatkosuunnittelua tarjoamalla työkalun, jolla palokatkoratkaisut voidaan helposti määrittää ja lisätä osaksi tietomallia. Palokatko-objekteja hyödyntämällä voidaan palokatkosuunnitteluprosessia automatisoida ja tehostaa, mutta myös vaikuttaa positiivisesti LVIS- ja rakennesuunnitteluun turvaliisuudesta tinkimättä. Reikävarauksien suunnittelu osana palokatkosuunnittelua yksinkertaistaa reikävarauskiertoa ja helpottaa yleisesti suunnittelijoiden työtä. Tietomallista saadaan myös ajantasainen suunnitelma toteutukseen tarvittavine detaljeineen ja tarkkoine määrälaskentoineen, joka auttaa palokatkojen budejtointia päätoteuttajalle. Projektin jälkeen palokatkot jäävät toteumamalliin elinkaaren hallintaa varten, joka auttaa myös dokumentaatiossa.

Nyt saatavilla kaikille MagiCAD for Revit käyttäjille!

Hilti Firestop for BIM on osa MagiCAD 2023 UR-2 for Revit päivitystä, joka saatavilla 28.2.2023 alkaen. Erikseen ladattavissa osana MagiCAD Connect for Revit 2018-2023 pluginia: MagiCAD Portal

No comments yet

Be the first to comment on this article!